Facebook
Google+
Pinterest
Youtube
logo

Keresés


Kiadó apartmanok Weboldal
Horvátországi magánapartmanok egyenesen a tulajdonostól

Menü

Ügyfélszolgálat
H-V: 09-20
+36/74/494-874
+36/70/230-1290
+36/70/945-3401
info@croatic.hu

Booking.com

Booking.com


 

Horvátország jellegzetes mediterrán ételei és italai

Horvátország tengerpartján és annak környékén a tipikus mediterrán hal és „tenger gyümölcsei” ételek jellemzőek. Természetesen különböző hús fajták is közkedveltek. Köretként a „főtt” párolt zöldségeket fogyasztják legszívesebben. Legfőbb fűszereik közé tartozik a rozmaring, babérlevél, kapribogyó, édeskömény, zsálya, levendula szerecsendió, szegfűszeg, bazsalikom… stb. Horvátország mediterrán vidékein az ételek elkészítéséhez zsír helyett olíva olajat használnak. Nyaraláskor mindenképpen érdemes megkóstolni Horvátország ízekben gazdag tradicionális ételeit és italait.

 

Tenger gyümölcsei (plodovi mora)

 

 

 

HORVÁTORSZÁG JELLEGZETES MEDITERRÁN ÉTELEI:

 

TENGER GYÜMÖLCSEI ÉTELEK

Tengeri keszeg (zubatac), tonhal (tin), tengeri sügér (brancin), makréla (skuša), szardínia (sardina), grillezett tintahal (lignje na žaru), panírban sült tintahal (pohovane lignje) garnéla rák (škampe), homár (jastog), kagyló (skoljka), osztriga (kamenica), halpaprikás (riblja juha), girice - apró, sült szardella citrommal (Girice), grillezett polip (hobotnica na žaru), tenger gyümölcsei spagetti (špageti s morskim plodovima), tonhal saláta (salata od tune), stb...

 

    

 Panírban sült tintahal (pohovane lignje)                                      Tenger gyümölcsei spagetti         

 

 

Homár (jastog)

 

 

HÚSÉTELEK

Darált sertés és marhahús sült burgonyával (Ćevapčić), darált hússal töltött Burek, amely szinte minden horvátországi pékségben megtalálható (Burek sa mesom), roston vagy nyárson sült bárány (pečena janjetina), nyárson sült malac (pečena prasetina), szlavóniai kolbász (slavonski kulen), Nin városból származó füstölt tarja (ninski šokol), speciálisan érlelt, füstölt szárított dalmát sonka (dalmatinski pršut), marhahúsból készült tipikus dalmát étel (pašticada), stb...

 

    

  Darált sertés és marhahús burgonyával (Ćevapčić)            Marhahúsból készült dalmát étel (pašticada)        

 

 

Darált hússal töltött Burek

 

 

SÜTEMÉNYEK, ÉDESSÉGEK, DESSZERTEK

Sós túróval töltött Burek (Burek sa sirom), almával töltött Burek (Burek sa jabukama), fánk (krafne), házi rétes horvát módra (domaća štrudla), diós, almás vagy túrós palacsinta (palačinka: orasima, jabukama, sirom), édes diós sütemény (baklava), fagylalt több ízben (sladoled), stb...

 

    

           Túróval töltött Burek                                                     Édes diós sütemény (baklava)

 

 

 

 Fagylalt (sladoled)

 

 

SAJT KÜLÖNLEGESSÉGEK

Horvátország leghíresebb és egyben legfinomabb sajtja a speciálisan érlelt, különleges, Pag szigetről származó pagi juhsajt (paški sir). A pagi sajt különlegessége a sós ízében rejlik. A pagi juhokat olyan területeken legeltetik, ahol a növények a gyakori burák (szelek) hatására sóval telitődnek, ennek köszönhetően lesz a pági sajtnak olyan jellegzetes és különleges íze. Továbbá Horvátországban megtalálható füstölt kecskesajt (dimljeni kozji sir), kecskesajt (kozji sir), tehén sajt (kravlji sir), stb...

 

    

Füstölt kecskesajt (dimljeni kozji sir)                                              Tehén sajt (kravlji sir)               

 

 

Pagi juhsajt (paški sir)

 

 

 

HORVÁTORSZÁG JELLEGZETES ITALAI:

 

BOROK

Dalmáciai Prošek (nagyon különleges, édes, minőségi fehérbor, 20%-os alkoholtartalommal), Ribar minőségi vörösbor, Ribar minőségi fehérbor, Dingač minőségi rubint színű vörösbor, Babič minőségi vörösbor, Zlatan Plavac minőségi vörösbor, stb...

 

    

    Prošek                                                                                       Bor (vino) 

 

 

SÖRÖK

Karlovačko pivo, Osječko pivo, Ožujsko pivo, stb...

 

 

RÖVID ITALOK

Keserű likőr (Pelinkovac, Maraska Pelinkovac), Gyógyfüves pálinka 40-45%-os (Travarica), Szilvapálinka 40-50%-os (Sljivovica), Fügepálinka 40-45%-os (Smokva rakija), Szőlő pálinka 40-45%-os (Loza rakija), stb...

 

 

GYÜMÜLCSÖK

Füge (smokva), melynek nagy gyógyhatást tulajdonítanak, szőlő (grožđe), citrom (limun), alma (jabuka), körte (kruška), gránátalma  stb...

 

    

Füge (smokva)                                                                        Füge (smokva)

 

 

                



Apartman.lap.hu | Horvatorszag.lap.hu | Hotel.lap.hu


Figyelem

Figyelem!

This is an animated dialog which is useful for displaying information. The dialog window can be moved, resized and closed with the 'x' icon.